Мисията на Сатурн в хороскопа

Мислите: “ Опознай себе си“ и “ Нищо да не е прекалено много“, изписани на Делфийското светилище в Гърция, ни внушават принципа на Сатурн – опознаване границите, според които да живеем на Земята. Сатурн е границата между видимата и невидимата вселена. Осъзнаването на тази граница изисква човек да въплъти своите убеждения във физическия свят и да живее според това, което му диктува душата.

Сатурн е планетата, която определя и установява границите на нашия живот – изгражда структурите. Като партньор на Слънцето, Сатурн изгражда структура и его, с помощта на които личността да се справя с живота и неговите предизвикателства, изгражда способност да наблюдаваме живота. По тази причина Сатурн се смята за Наблюдателят на вселената. Един от най-големите дарове, които ни дава Сатурн, е осъзнаване на ограниченията, самообладанието – начинът, по който да бъдат преодолени тези органичния. Сатурн изисква да разграничаваме това, което изглежда, че е, от това, което наистина е. Тези две различни неща трябва да се осъзнаят и интегрират в живота. Себеразкриването под влияние на Сатурн може да бъде едно продължително пътуване, което накрая ще бъде възнаградено с разбиране и сила. Главният резултат е осъзнаването.

Знакът, в който се намира рождения Сатурн, посочва основния въпрос, навикът, който се повтаря и поддържа от личността. Ако има изоставени и нерешени проблеми, ако има възникнали конфликти, те неизбежно ще избухнат в някой момент в съзнанието под формата на събитие или настроение. Това е причина да гледаме на Сатурн като планета на кармата. Решението на проблемите става според всеобхватното безкрайно качество на времето. Слънцето, Луната и Сатурн определят времето. Нощното и дневно време се определя от Слънцето, Луната определя цикличното време, а Сатурн определя края на времето. Това е причината Сатурн да се смята за планета на времето. От тази позиция може да видим нашия живот като малки отрязъци от Големия живот. Сатурн отбелязва тези отрязъци, изяснява ги и след това разграничава това, което сме били някога, от това, което ще бъдем. Сатурн представя последователността и продължителността на времето, свързано с безкрайността в двете посоки.

Сатурн действа първо като бариера между съзнанието и подсъзнанието, и второ, като мост между тях, но винаги предлага някакъв избор. Човек може да не избере обстоятелствата, но може да избере начин, по който да им въздейства. Този очевиден факт, наречен свободна воля, принадлежи на Сатурн. Чрез изборите, които правим всеки ден, ние влияем върху нашата съдба. Изборът е най-творческият и отговорен процес за всеки човек. Изборът означава едно пренареждане на нещата, означава да се работи с реалността.

Цикличните промени, които стават в нашия живот, са дело на Сатурн. Те се предизвикват от взаимодействието между транзитния Сатурн и рождения Сатурн. При своето движение около Слънцето за около 29 години транзитния Сатурн периодично прави аспекти с рождения Сатурн. Най-значимите аспекти са: квадратура на около 7 години, опозиция на около 14 години, отново квадратура на 21 години и съвпад на около 29 години. Когато Сатурн преминава през хороскопа прави всички възможни аспекти в неговия цикъл от 29 години и половина. Това са обичайни повратни точки за всички хора и те се случват на предсказуема възраст. Ще посоча само някои от по-значимите промени, които настъпват в живота на всеки под влияние на транзитния Сатурн.

Когато транзитният Сатурн направи първата си пълна обиколка около Слънцето, човек е на 29 години – Сатурн се завръща на своите рождени градуси. Това е цикълът на Сатурн, който наричаме съвпад. Така Сатурн установява границата и предизвиква критична лична еволюция в индивида. С други думи, в края на първия му цикъл настъпват промени в личността, смърт на някои неща. Транзитният Сатурн спрямо неговото рождено разположение разграничава периодите, в които човек е естествено програмиран за промяна.

Първата квадратура между транзитния и рождения Сатурн става на около 7 години от раждането на детето. Това е първата голяма промяна, която настъпва в развитието на детето. Детето навлиза в училищната система, развиващото се его навлиза в периода на важни ограничения, изправя се срещу правила, предписания и очаквания. Навлизането в училищната система бележи времето, когато развиващото се его на детето ще трябва да направи редица приспособявания.

Вторият важен под-цикъл на Сатурн е опозицията, когато подрастващия става на 14 години. Под влияние на тази опозиция се появява огромно напрежение, което често води до противопоставяне на родители и авторитети. Опозицията е аспект, под влияние на който подрастващият проектира вътрешните си преживявания върху другите. Това е полярността между Аза и другите.

Третият важен под-цикъл настъпва, когато човек стане на 21 години. Това е квадратура, образувана след опозицията – период, в който юношата е станал младеж и трябва да се „раздели“ със своята майка, а момичето трябва да стане самостоятелно, а не момичето на татко. Независимо дали човек е мъж или жена това е време, когато човек трябва да насочи изявата си навън, когато идентичността е предизвикана от външния свят и човек трябва да тръгне самостоятелно по своя път.

За да се почувстваме цялостни, за да станем зрели индивиди, трябва да преминем през всички цикли и под-цикли на Сатурн. За да се радваме на щастлив живот Сатурн изисква всичко, което правим, да бъде направено по най-добрия начин, да се чувстваме свързани и ангажирани с всичко около нас, да имаме ясна цел и да знаем как да я постигнем, да се чувстваме отговорни за всичко, което правим, когато вървим по пътя към успеха. В това се състои мисията на Сатурн в хороскопа.

Димитър Хаджийски