Кармата в хороскопа – някои основни идеи

Хороскопът е средство за самоопознаване. Без знание няма разбиране. Без истинско знание за себе си не може да развием друго съзнание и друг начин на мислене, а като следствие от това да променим живота си към по-добро. Ние сме това, което сме правили и мислили в миналото. Хороскопът показва нашето минало. Той е инструмент, който позволява да видим в кои области от нашия живот имаме нужда да работим върху себе си. С други думи, той ни изправя лице в лице с преживяванията, които сме си създали в миналото. Без знание за нашето минало, за това което сме натрупали в миналите си животи, няма да знаем какво трябва да подобряваме в този живот. В границите на нашите възможности е да променим нашата карма, да приемем последиците от своите избори и да продължим по-нататък.

Кармичните модели на мислене и поведение няма да отмрат за един ден, или за една нощ, а на тяхно място да се настанят някакви временни повърхностни разбирания. Необходими са големи усилия, ако искаме да променим живота си, от голяма помощ е ако се посъветваме с други хора, които могат да ни дадет нови гледни точки, включително и астролог. Когато предприемем първата стъпка към себепознанието, обикновено развиваме отрицателна нагласа към нашата същност. Когато не осъзнаваме вътрешните си противоречия, животът по необходимост ще ни постави да бъдем разкъсани от противоречиви обстоятелства.

Себеразвитието и себепознанието помагат на всеки човек да стане по-цялостен, да живее по-щастливо, да преодолява страданието и първоначалното объркване. Всички берем плодовете на това, което сме посели в миналото – таланти и способности, чувства и мисловни тенденции, творческата употреба или злоупотреба с нашите собствени сили. Хороскопът предлага не само разбиране и знания за това, но и как да се справим с различните предизвикателства на живота. С основание може да кажем, че хороскопът ни помага да видим всичко в нашия живот като резултат от нашите минали действия, постижения и желания. Всеки фактор: знаците, планетите, аспектите, лунните възли, могат да бъдат разбрани кармично, т.е. водещи до кармични последици.

Има обаче и астрологически фактори, на които трябва да се обърне по-специално внимание. На първо място сред тях е разположението на Сатурн по дом, знак и аспекти. Сатурн в астрологията се нарича „Господарят на кармата“, защото положението на Сатурн разкрива къде се срещаме с нашите най-големи фрустрации и интензивни преживявания, къде изпитваме болка и страдание, къде са нашите страхове и ограничения. Освен това трябва да разберем, че животът има цел, че има позитивна причина в това да преживяваме трудности.

„Колкото по-големи са препяствията във физическото тяло, толкова повече възможности има душата да изплати кармичните си дългове и постигне по-бърз духовен растеж “ Артър Форд

Към основните кармични фактори трябва да прибавим Луната, Слънцето, Асцендентът и Лунните възли. Нашата личност се гради върху основата на миналото. Астролозите традиционно свързват Луната с миналото, Слънцето с настоящата ориентация, а асцендентът – с бъдещото развитие.

Така както Луната на небето отразява слънчевата светлина, така Луната в хороскопа представлява отражение на това, което сме били в миналото. Според позицията в знаците Луната символизира специфични мисловни и емоционални кармични модели, които сега или ни помагат, или ни пречат да се самоизразяваме и приспособяваме към външния свят. Хармоничните аспекти с Луната помагат на човек по-лесно да се приспособи към житейските обстоятелства, докато предизвикателните аспекти показват неспособността да се приспособяваме лесно към живота или да имаме отрицателна представа за себе си. В хороскопа Луната показва Архетипа на майката, показател за ситуациите в дома и детството, ключ към нашата емоционална сигурност.

Слънцето показва нашата осъзнатост, нашата идентичност – Аза. От кармична гледна точка то показва нашата кармична квалификация- върху какво сме работили, учили и усвоявали през миналите животи, сферата на нашите опитности. За да може да приложим творчески тези опитности в настоящия си живот, Слънцето ни дава ключа към нашата пълноценна изява. В хороскопа Слънцето представя Архиетипа на бащата. В знаците показва как виждаме живота от гледна точка на своето съзнание, как изразяваме себе си, как утвърждаваме своята воля. В домовете Слънцето е индикатор за житейската сфера, в която сме избрали да приложим енергията на своя слънчев знак.

Асцендентът е точка на осъзнаване, осъзнаване на това кое от външния свят е за нас и кое трябва да отхвърлим. Той играе ролята на филтър за това, което възприемаме от колективната карма, показател за пътеката по която вървим към реализиране на своя потенциал.От кармична гледна точка асцендентът е вратата, през която влизаме в този живот. Правилното използване на асцендента ни помага да бъдем едновременно в хармония и със себе си, и с околната среда. При неправилно използване ние погрешно интерпретираме своята връзка с външния свят.

Лунните възли са точки на душевно привличане – точките, в които Слънцето, Земята и Луната си взаимодействат. В хороскопа Южният възел показва нашето минало, онова, което нашата душа е преживяла и натрупала в миналите си животи. Северният възел показва към какво ще се стремим в този живот, за да развием душата си. Той е ключът към нашето бъдеще. Животът е в сливането на тези две точки. Не може да достигнем до своя Северен възел, ако не се научим да се отърсваме от своите остарели кармични модели на мислене и поведение.

Най-градивният подход за разбиране на хороскопа от кармична гледна точка е да се осветлят мотивите, които движат нашия живот, как и защо влизаме във взаимоотношения с другите, защо попадаме в определени ситуации, като едновременно с това развием стремеж към поддържане на постоянен баланс и хармония в нашия противоречив ум, между противоречивите сили, които постоянно атакуват нашето съзнание. Всеки има шанс да хармонизира вътре в себе си различните проявления на вселената, да развие зряло съзнание, да промени съдбата си, да се освободи от непродуктивни взаимоотношения, както и да разбере, че вселената е хармонична, а противоречията са само в нашия ум.

Димитър Хаджийски