Освобождаване от карма

Невъзможно е да направим живота си по-добър, ако не разбираме кармичните закони, ако не еволюираме като просветлени духовни същества, ако не се освободим от натрупана негативна карма. Животът ни винаги се ръководи от закона за причината и следствието – кармата. Важно е да се знае, че човек може да се освободи от натрупана негативна карма. В предишните статии се стремях да дам повече гледни точки за кармата, да изясня нейния дълбок смисъл. Чрез настоящата статия ще се опитам да посоча някои от начините за освобождаване от карма – кармата, която сме натрупали в минали животи и как да се предпазим от натрупване на нова карма.

Пътищата на карма са неведоми. Почти всичко, което ни се случва в живота, може да се обясни чрез кармата. Всяка наша мисъл и действие носят след себе си своите последствия. Всеки ден ние правим десетки избори: избираме с какви дрехи да се облечем, с каква храна да се нахраним, избираме приятелите, избираме как да общуваме с хората, които срещаме в живота си, избираме каква работа ще работим, избираме за какво ще похарчим парите. Нашият живот е изграден от взаимоотношения. Взаимоотношенията с родителите, със съпруга или съпругата, с братята или сестрите, със съседите най често създават карма. Много е важно взаимотношенията с хората от близкото обкръжение да са пропити от дух на загриженост, честност и искреност, от липсата на егоистичност. Това е начинът, по който не си създаваме карма.

Чрез изборите, които правим всеки ден, ние определяме своята бъдеща карма и съдба. Изборът е най-важният и творчески момент в живота на всеки човек. От избора зависи каква карма ще си създадем, позитивна или негативна. Избор, направен чрез обвързаността с егото, създава карма, необвързаността с егото освобождава от карма. Нисшето съзнание и невежеството създава карма, висшето съзнание и просветлението освобождават карма. Не създаваме карма, когато всичко, което правим, е направено от любов, когато чрез своите мисли и действия не не вредим на никой. Не създаваме карма, когато мислим ясно и непредубедено. Чистотата в мислите поражда след себе си чистота в тялото, действията и постъпките и това не създава карма. Не създаваме карма, когато се освобождаваме от своята нисша природа и нисши страсти. Не създаваме карма, когато вървим по духовния път, освободени от алчност, злоба, завист и егоизъм.

Освобождаването от кармата става възможно чрез осъзнаване. Разработени са много методи на осъзнаване: медитации, йога, овладяване на дишането, постигане на просветление. Според японския езотерик Хироши Мотояма тези методи могат да се разделят главно на две групи. Едната се нарича „необвързано поведение“ , а другата „духовни практики“. Чрез старателно прилагане на духовни практики човек може да се освободи от кармично обусловеното си съществуване. Просветлението постигнато чрез освобождаване от невежество, заблуди и фантазии е реално постижимо. Невежеството Мотояма нарича „духовен мрак“.

Първата стъпка за излизане от мрака е осъзнаването. Осъзнаването се състои в това, че егото то не е вечно и може да умре. За да се освободи човек от властта на кармата трябва с всички настоящи и бъдещи действия да не създава допълнителна карма. Егото е причина за пораждане на карма, защото егото търси резултати. Когато егото отсъства, няма привързаност към резултати – няма създаване на карма Когато човек започне да действа без привързаност към резултати може да надрасне кармичните си ограничения и да започне по-висши ниво на съществуване. Чрез усъвършенствуване човек може да постигне пълна осъзнатост, така че всяко негово действие да е проява на Божественото.

Постигането на просветлено съзнание обаче изисква определен начин на живот, който включва: пълно въздържание, йогийски упражнения, регулиране на дишането, самонаблюдение, самоконтрол, съсредоточеност, медитация и уединение. Стремежът към въздържане от отрицателни действия и към по-добър живот ускорява духовното развитие. Регулираното дишане повишава съзнанието, а позите за медитация отпускат напрежението. Крайният резултат от такъв начин на живот е постигане на абсолютно съзнание и освобождаване от карма.

Димитър Хаджийски